bu bölüm müzik, yetenek zeka ilişkisi, tanımlar, dahiler, karanlık yaratıcılık, kültür, yapısöküm ve politika çerçevesinde bir sohbet dinleyeceksiniz. ayrıca ilk konuğumuzu ağırlamaktan dolayı oldukça heyecanlıyım. akdeniz üniversitesi öğretim üyesi gökmen özmenteş. kendisi güzel sanatlar fakültesinde görev yapıyor. müziği çok kapsamlı bir şekilde incelediği araştırmaları var. izin verin kısaca verdiği bazı derslerin isimlerini sayayım: müzikte dil ve metinlerarasılık, müzik ve felsefe, müzikoloji kuramları, müzik ve psikoloji, popüler müzik tarihi, düşünce tarihi ve müzik. görebileceğiniz gibi, kendisi disiplinler arasılığın açık bir örneği.
1992 yılında dokuz eylül üniversitesi buca eğitim fakültesi müzik öğretmenliğine giriyor. 1996’da yılında buradan mezun oluyor. sonrasında yüksek lisans ve doktorasını da burada tamamladıktan sonra 2005 yılında antalya akdeniz üniversitesinde öğretim elemanı olarak göreve başlıyor ve aynı üniversite bugünkü akademik ünvanı prof. dr. hoca kendisini bir müzikomani olarak tanımlıyor. her nasıl bana “her şeye zeka ve yetenek penceresinden bakmamalısın” diye eleştiri geliyorsa yakınlarım tarafından gökmen hocaya da yakınları her zaman müzik penceresinden bakmasını söylüyormuş. her ne kadar bunu sık duysa da, kendisinin tutumu tam olarak böyle değil, benim anladığım kadarıyla, kendisi aynı zamanda müziğe dışardan bakarak, müziğin kendisine gösterdiği müteharrik görüş alanlarını çeşitli disiplinlerden keşfediyor. farklı disiplinlerden bakarak, müziği bütüncül olarak anlamaya çabalıyor. bu bölüm oldukça keyifli ve içerik açısından zengin bir bölüm!
Bölümde Bahsedilen ve Faydalanılan Kaynakların Listesi
Lundin, R. W. (1953). An objective psychology of music. New York: Ronald Press.
Hornbach, C. M., & Taggart, C. C. (2005). The relationship between developmental tonal aptitude and singing achievement among kindergarten, first-, second-, and third-grade students. Journal of Research in Music Education, 53(4), 322-331.
Seashore, C. E. (1938). Psychology of music. Courier Corporation.
Devaney, J. (2019). Eugenics and musical talent: Exploring Carl Seashore’s work on talent testing and performance. American Music Review, 48(2).
Bean, K. L. (1936). The musical talent of southern negroes as measured with the Seashore Tests. The Pedagogical Seminary and Journal of Genetic Psychology, 49(1), 244-249.
Wing, H.D. (1981). Standardised Tests of Musical Intelligence. Windsor, England: National Foundation for Educational Research.
Gordon, E. (1965). Musical aptitude profile. Houghton Mifflin.
Gordon, E. E. (1979). Developmental music aptitude as measured by the Primary Measures of Music Audiation. Psychology of Music, 7(1), 42-49.
Gordon, E. (1984). Learning sequences in music: Skill, content, and pattern (A music learning theory). Chicago: GIA Publications.
Shutter-Dyson, R., & Gabriel, C. (1981). The further development of musicaal abilities. In The psychology of musical ability, 145-149, New York, NY: Methuen.
Farnsworth, P. R. (1949). Rating scales for musical interests. The Journal of Psychology, 28(1), 245-253.
Farnsworth, P. R. (1958). The social psychology of music. The Dryden Press.
Pflederer, M. (1967). Conservation laws applied to the development of musical intelligence. Journal of Research in Music Education, 15(3), 215-223.
Pflederer M. & Sechrest L. (1968a) Conservation-Type Responses of Children to Musical Stimuli. Bulletin of the Council for Research in Music Education, 13, 19-36.
Pflederer, M. (1964). The responses of children to musical tasks embodying Piaget’s principle of conservation. Journal of Research in Music Education, 12(4), 251-268.
Pflederer, M. (1966). How children conceptually organize musical sounds. Bulletin of the Council for Research in Music Education, 7, 1-12.
Pflederer, M., & Sechrest, L. (1968b). Conservation in musical experience. Psychology in the Schools, 5(2), 99-105.
https://www.fulcrum.org/concern/monographs/xk81jn53s?locale=en
http://www.brooklyn.cuny.edu/web/academics/centers/hitchcock/publications/amr/v48-2/devaney.php
Koza, J. E. (2021). ” Destined to Fail”: Carl Seashore’s World of Eugenics, Psychology, Education, and Music. University of Michigan Press.
Podcaste Destek Olmak İsterseniz:
Bölümlerin erken erişimleri açıldığında dinleyebilmek ve sorularınıza birebir dair görüşme yapmak isterseniz, tabii podcastin büyümesine destek olabilmek için Patreon adresim için şuraya tıklayabilirsiniz:
Mail Listesine Katılmak İsterseniz
Her yeni bölümde web sitesine gelip kontrol etmek zaman alabilir. Ben bir podcasti takip ediyor olsaydım yeni bölümler yayımlandığında ve kısa bir içerik özeti içeren bir mail almak iyi olurdu diye düşündüm. Bu nedenle, bir mail listesi oluşturup, buraya üye olanlara her yeni bölüm yayımlandığında, bölüme dair linklerin, kaynakların, görsellerin ve kısaca konunun içeriğinden bahsettiğim bir mail göndereceğim. Ayrıca yayınlara dair aylık genel özetler ve gelecek bölümlerin içeriklerini paylaşacağım.